Om man ska göra en sås, till exempel ost-och-skinksås (carbonara)
eller brunsås till köttbullar så går det jättebra att använda majsmjöl. Man gör på samma sätt som med vetemjöl men majsmjölet brukar ta lite längre tid att bli riktigt utblandat i såsen så att det blir såsigt.
Ingredienser till grundsåsen:
Majsmjöl (matskedar eller någon deciliter beroende på hur mycket sås du gör)
Mjölk eller grädde (vi använder lantmjölk / gammaldags mjölk)
Ingredienser till ost-och-skinksås:
Hackad skinka, bacon eller korv (kan ersättas med andra kött, även t.ex. räkor eller lax)
Hackad lök av vilken sort som helst om man gillar lök
Finhackad vitlök eller krydda med vitlökssalt om man gillar vitlök
Ost av någon smältbar sort man tycker om, kan hoppas över om man inte äter ost
Eventuellt peppar, salt, beroende på vad man gillar
Hur man gör ost-och-skinksås (eller liknande):
Smält smör i pannan och stek ditt hackade såsinnehåll. Du ska ha låg värme när du gör sås, så om du steker något i hög värme först måste du se till att sänka så fort du stekt färdigt och låt svalna av sig innan du häller på mjölken. Det går också bra att hälla i ostekta hackade ingredienser i såsen senare om man vill att de snarare ska "kokas" lite grann i såsen (rått kött måste då vara i mycket små bitar så att du vet att de verkligen genomlagats).
Vissa brukar strö ut mjölet över de stekta ingredienserna innan man häller på mjölken. Att göra antingen så eller att blanda mjölet med smält smör till "deg" innan man häller på mjölken hindrar såsen från att bli mjölklumpig. Om man inte bryr sig kan man hälla på mjölken först över ingredienserna i pannan och sedan blanda i mjölet.
Krydda såsen nu eller efter att den börjat tjockna lite. Ju längre tid du ger kryddorna att ligga i såsen, desto mer blir de ju riktigt spridda och utblandade i hela såsen (men kan också kännas svagare i styrka än om man sätter till dem senare).
Rör om, och lämna sedan pannan (alltid på låg / mellanlåg värme, aldrig hög) så att mjölet får blanda ut sig självt. Titta till såsen och rör om med jämna små mellanrum tills det såsat till sig.
Ingredienser till brunsås:
Vi brukar bara sätta i soja, man blandar försiktigt i den i såsen tills det blir ljusbrunt. Men det finns många recept på nätet som föreslår t.ex. köttbuljong eller fond, kryddor, gele, osv, så det är bara att använda det recept man vill och välja bort ingredienser man inte äter. Tänk på att färdigköpt buljong/fond oftast har tillsatt socker! (Man kan istället göra buljong själv när man kokar kött.)
Hur man gör brunsås:
Om man ska göra brunsås behöver man inte steka något först, så då smälter man lite smör i pannan ensamt på mellanlåg värme. Sedan får man välja om man vill blanda mjölet i smöret eller om man vill hälla på mjölken/grädden först och röra i mjölet i den. Det klumpar sig ofta om man häller mjölet i mjölken, blandar man först ut mjölet till en "deg" med smöret blir det inte mjölklumpar. Men det beror på hur mycket man bryr sig.
Häll försiktigt på lite soja i taget tills såsen blir ljusbrun, smaka och se om det är lagom. Har du för mycket soja i får du späda ut med mer mjölk och mjöl så ta det lugnt. Rör om, lämna sedan pannan så att det får stå och blanda ut mjölet av sig självt, gå och kolla till den och rör om med jämna små mellanrum tills det är en färdig sås. Ha absolut inte på hög värme.
- Skrivet av Jox
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar