lördag 11 juli 2015

Välkommen till matbloggen UTAN VETE!

Hej!

Här tänkte vi blogga om recept utan vetemjöl. (Eventuellt med specifika sorter av vetemjöl såsom grahamsmjöl, som inte är lika ohälsosamt). Vilka sorters mjöl som används kommer framgå av inläggstitlarna och av taggar / kategorier på bloggen, så att det blir lätt att hitta det man söker. Recepten använder t.ex. havremjöl, majsmjöl och nyponmjöl. Vi använder tyvärr inte rismjöl på grund av arseniken i riset. Oftast inte heller sojaprodukter.

Recepten kommer inte heller att kräva vitt socker, däremot använder vi ibland honung, bär, frukt, osv. När vi vet så ger vi också ersättningsalternativ, beroende på om man vill använda ditten eller datten. Det kan vara svårt att baka gott utan vetemjöl eller vitt socker (förutom kladdkaka som är jättelätt!) men vi hoppas kunna lägga upp många recept både för mat och fika.

Vi använder ofta låg- eller opastöriserad, ohomogeniserad mjölk (det köper man som lantmjölk eller gammaldags mjölk i affären), däremot använder vi vanligt smör och ibland andra mjölkprodukter. Om du har förslag på exempelvis laktosfria ändringar till recepten är det bara att kommentera!

Självklart kommer det också komma recept för saker som inte använder mjöl alls, t.ex. drycker, smågott eller rå mat (raw food)!

Lämna gärna kommentarer till oss med tips, länkar, tankar och frågor! Man får jättegärna skriva i kommentarerna till recepten hur det har gått när man prövat dem, vad man tycker, och ifall man hade några problem eller hittat på någon ny variant av receptet. Om du skriver ett inlägg på din egen blogg någonstans där du använt våra recept, får du jättegärna lämna en länk till ditt inlägg i kommentarerna till det receptet på vår blogg, så att vi och andra kan komma och titta!
Självklart älskas också foton på resultaten!

Bloggare: Jox och Teo i Uppsala. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar