fredag 27 november 2015

Varm choklad: grundrecept och olika varianter, utan vitt socker, utan sötningsmedel

Något många missar är att man inte behöver någon sötning alls när man gör varm choklad, det är gott ändå. (Så länge man gillar mjölk och kakaosmak i sig, förstås.) Om man inte är så mycket för mjölk men gillar kakao, då kan man ha i massor av pulver, och gillar man tvärtom mjölk men tycker kakaon blir bitter, då kan man pröva att bara ha i lite pulver i taget och smaka av tills det är lagom.

Något jag inte lägger till i recepten här för enkelhetens skull är johannesbröd- eller karob-pulver (två namn för samma sak), som jag själv gärna sätter i. Alla gillar inte smaken, det liknar kakao lite men är nästan karamellaktigt. Men om du gillar karob, eller har lust att pröva, så rekommenderar jag att blanda i det i mjölken också, tillsammans med kakaopulvret. Karob finns i hälsobutikerna och är inte dyrt.

»*«

Grundrecept på varm choklad

Ingredienser: 
mjölk
kakaopulver

Hur man gör: 
Värm mjölken på låg värme i kastrull (akta så att det inte bränner i botten, rör om då och då). Häll i kakaopulvret när som helst, det kommer att blanda ut sig när mjölken blir varm, rör förstås om för att fördela det. När det är tillräckligt varmt tar du av det från plattan och häller upp i fina muggar.

»*«

Och om man nu vill tvångt vill söta sin varma choklad...

»*«

Sötad varm choklad utan vitt socker 

Ingredienser: 
mjölk
kakaopulver
honung, lönnsirap, eller annat naturligt socker, alternativt sötningsmedel
vaniljpulver om man vill (rent, inte vaniljsocker!)

Hur man gör: 
Se grundreceptet. Tänk på att honung behöver lite tid att smälta och blandas ut ordentligt i mjölken.

***

Nu till det roliga!

***

Julvariant 1: varm kanel-choklad

Ingredienser: 
mjölk
kakaopulver
mald kanel 
lite mald nejlika, om man vill
(enligt receptet ovan om man vill söta)

Hur man gör: 
Se grundreceptet. Tänk på att ge kryddorna tid att blanda ut sig, och att ha finmalda kryddor så att det inte blir så mycket "kryddsump". Blanda bara i lite i taget om du är osäker på mängden du gillar.

»*«

Julvariant 2: varm nejlika-choklad

Ingredienser: 
mjölk
kakaopulver
mald nejlika
saft från några klyftor apelsin eller clementiner / satsumas
(enligt receptet ovan om man vill söta) 

Hur man gör: 
Se grundreceptet. Som alltid får man pröva sig fram med hur mycket fruktsaft man gillar.

»*«

Lyxvariant 1: karob-kokos-choklad
(det här receptet har skrivits av en amerikan)

Ingredienser till 1 mugg:

mjölk
kakaopulver
johannesbröd / karob-pulver (ca 1 tesked)
mald nejlika (ca 0,5 tsk eller mindre)
lönnsirap (ca 1 tsk)
kokosolja (ca 2 tskar)

Hur man gör: 
Lönnsirapen och kokosoljan körs sist och bara blandas i muggarna (koka dom inte). Oljan gör små blubblar i chokladen och ger den lite tjockhet. Det luktar mer än smakar som kokos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar